سردرد عارضهای رایج اما آزار دهنده است که زمینههای مختلفی دارد. سردردها به دلایل مختلف ایجاد شده و در نواحی گوناگونی از سر تا گردن ظاهر میشوند. حتی ممکن است مشکلات استخوانی از قبیل مشکلات فک باعث پیدا شدن سردردهایی گیج کننده، مبهم و البته آزاردهنده باشند. اگر چه زمینه عارضه سردرد متفاوت است، اما بسیاری از این دردها با کمک تکنیکهای فیزیوتراپی درمان پذیر هستند. خدمات درمان سردرد و مشکلات فک با استفاده از فیزیوتراپی شامل تحرک مفاصل و ماهیچههای گردن به همراه انجام تمرینات عملکردی و توانبخشی است.
از روشهای فیزیوتراپی میتوانیم برای تسکین و درمان هر نوع سردردی که ریشههای عضلانی، حرکتی و یا استخوانی دارند و باعث التهاب عصبی شدهاند، استفاده کنیم. از مشکلات فک تا ستون فقرات و آسیبهای عضلانی در ناحیه گردن و… در دسته بندی مهمترین این عارضهها هستند. جهت برخورداری از تمامی خدمات درمان سردرد از طریق فیزیوتراپی و همچنین درمان مشکلات فک میتوانید از تیم فیزیوتراپی ماهان استفاده کنید. این خدمات شامل تسکین تا درمان هر نوع سردردهای گردنی میشود که به قرار زیر هستند:
برای چه نوع سردردی به فیزیوتراپ مراجعه کنیم؟
اولین قدم خدمات درمان سردرد از طریق فیزیوتراپی، پیدا کردن علت آن و زمینههای مناسب درمانی آن است. ریشه همه سردردها یکسان نیست و قاعدتاً نمیتوانیم از یک روش در تکنیکهای فیزیوتراپی برای درمان تمامی سردردها استفاده کنیم. هر چند فیزیوتراپی نقش برجسته در تسکین و کاهش سردردهای مختلف دارد؛ اما تنها برای درمان سردردها ناشی از مشکلات عضلانی و یا حرکتی مانند سردردها با ریشه مشکلات استخوانی و عضلانی ناحیه گردن مؤثر است.
برای درمان سردردهایی مانند میگرن و یا سردردهای ثانویه از قبیل درد ناشی از بیماری زمینهای مانند تب یا مشکلات عفونی و اختلالات سینوسی و حتی سردردهای عصبی، ضربه مغزی و یا ضایعه نخاعی باید روشهای درمانی دیگری را زیر نظر پزشکان متخصص حوزههای مختلف سپری کنید. اما تکنیکهای فیزیوتراپی برای درمان سردردها با ریشه سرویکوژنیک (سردردهای اسپاسم عضلانی) و همچنین سردردها به علت مشکلات گردن و ستون فقرات مناسب است. شما میتوانید از خدمات فیزیوتراپی جهت تسکین دردها و حتی درمان چنین عارضههایی بهرهمند شوید.
سردردهای گردنی چه هستند؟
پیدا کردن علت سردرد یکی از مهمترین وظایف فیزیوتراپ است. خصوصاً که لازم است تا نوع و شدت آسیب عضلانی و یا استخوانی ناحیه گردن و زمینه تأثیر آن در سردردهای عصبی را بررسی کنیم. اما بیمار میتواند با بررسی چگونگی ایجاد درد و تشدید آن تا تبدیل شدن به سردردی مزمن ارتباط آن با مشکلات عضلانی و استخوانی ناحیه گردن را حدس بزند. به این ترتیب بهرهمندی از خدمات درمان سردرد از طریق فیزیوتراپی مفید است.
هر نوع سردردی که در ابتدا به شکل دردی مزمن و گنگ از ناحیه بالای گردن شروع شده و تا تمام فضای پشت سر ادامه پیدا کند، میتواند ریشههایی در مشکلات گردنی داشته باشد. در چنین شرایطی افراد متوجه دردهایی خفیف اما دائمی در نواحی پشت گردن خود هستند که آرام و پیوسته در فضای پشت سر و حتی شقیقهها توسعه پیدا میکند. اگر سردرد بیمار با هر نوع حرکت گردنی و یا خم شدن طولانی سر تشدید میشود، قاعدتاً لازم است تا دلایل ایجاد آن را در مشکلات عضلانی و استخوانی ناحیه گردن بررسی کنیم.
دلایل سردرد گردنی چه هستند؟
سردرد گردنی ریشههای عصبی دارد که به علت تحریک و التهاب اعصاب ناحیه گردن تا بخشهای پشتی و یا بالایی سر توسعه پیدا میکند. اعصاب ناحیه گردن با اعصاب سر و صورت متصل است و هر نوع تحریک عصبی در ناحیه گردن میتواند تأثیری درد آور در کل فضای سر ایجاد کند.
در واقع سردردهای گردنی تحریکهای شدید عصبی هستند که به علت مشکلات عضلانی و یا مفصلی ناحیه گردن ایجاد میشوند. به این ترتیب که هر نوع کشیدگی، پارگی و یا اسپاسم عضلانی ناحیه گردن و یا هر نوع بیرون زدگی و یا پارگی دیسک و در کل تحریک مفصلی میان مهرههای گردن میتواند زمینه تحریک و التهاب اعصاب ناحیه گردن شده که به سمت اعصاب سر و صورت توسعه پیدا میکند. در این صورت از سردردهایی رنج میبرید که باید ریشههای آن را جایی پایینتر میان عضلات تا مهرههای گردن جستجو کنید. استفاده از تکنیکهای تخصصی و البته هدفمند فیزیوتراپی میتواند به تسکین چنین دردهایی و حتی درمان سردرد کمک کند.
علایم سردردهای گردنی چه هستند؟
سردردهای گردنی به ظاهر شبیه به دیگر سردردها نیستند و اگر چه در نواحی مختلف سر ظاهر میشوند؛ اما به طور کامل میتوان تداوم آنها تا ناحیه پشت گردن را دنبال کرد. خدمات فیزیوتراپی برای تسکین چنین سردردهایی مؤثر و حتی درمانگر است. به شرط آنکه در قدم نخست علایم سردردهای گردنی را به درستی تشخیص داده و نوع عارضه تا شدت آن را بررسی کنیم. این علایم به قرار زیر هستند:
- سردردهایی که همراه با گردن درد هستند.
- سردردهایی که با حرکت دادن گردن و یا باقی ماندن طولانی مدت گردن در یک حالت تشدید میشوند.
- سردردهایی که با فشار و یا ماساژ قاعده جمجمه تسکین پیدا میکنند.
- سردردهایی که تماماً از ناحیه پشت سر شروع شده و حتی در همان نواحی شدید میشوند.
فیزیوتراپ ها با بررسی این علایم میتوانند ریشههای سردرد و ارتباط آن با مشکلات عضلانی و یا مفصلی ناحیه گردن را تعیین نمایند. همچنین در صورت ارتباط سردرد با مشکلات گردن برای استفاده از خدمات درمان سردرد از طریق فیزیوتراپی گردن اقدام میکنند. چگونگی استفاده از روشهای فیزیوتراپی و مدت زمان تا شدت اجرای روشها کاملاً وابسته به نوع عارضه گردن و شدت سردرد تعیین خواهد شد.
روشهای فیزیوتراپی برای تسکین سردردهای گردنی
فیزیوتراپ ها پس از تعیین ریشههای سردرد و پیدا کردن علت آن با مشکلات حرکتی و عضلانی گردن برای استفاده از روشهای فیزیوتراپی برای خدمات درمان سردرد اقدام میکنند. البته برای این منظور به بررسی دقیق شدت آسیب گردن و نوع سردرد نیاز است تا بهترین روش فیزیوتراپی استفاده شود. معمولاً فیزیوتراپها از چندین روش کنار هم و یا در امتداد هم برای تسکین سردردهای گردنی استفاده میکنند. خدمات درمان سردرد از طریق فیزیوتراپی به قرار زیر است:
تحرک مفاصل و ماهیچههای گردنی:
فیزیوتراپ ها از انواع حرکتهای اصلاحی برای تقویت عضلانی و رفع اسپاسمها در ماهیچههای ناحیه گردن استفاده میکنند. همچنین این حرکتها برای بهبود شرایط مفاصل و کاهش التهاب عصبی و در نهایت تسکین سردردهای گردنی تأثیرگذار هستند.
ماساژ درمانی برای تحریک ستون فقرات و بافتهای نرم اطراف آن:
بخش بزرگی از خدمات درمان سردرد گردنی از طریق ماساژ درمانی است. در این روش فیزیوتراپها برای تحریک بافتهای نرم اطراف ستون فقرات از ماساژ استفاده میکنند. به این ترتیب از التهاب عصبی کاسته شده و ریشههای سردرد مزمن گردن برطرف خواهد شد.
الکتروتراپی:
بخشی از خدمات درمان سردردهای گردنی از طریق تکنیکهای پاسیو (غیرفعال) است و الکتروتراپی یکی از همین موارد است. در این روش فیزیوتراپ برای تحریک الکتریکی در نواحی عمیق عضلات گردن اقدام میکند. این تحریک الکتریکی باعث برطرف شدن اسپاسم عضلانی شده که در کاهش دردهای مزمن ناحیه پشت سر تا بخشهای بالای ستون فقرات از ناحیه گردن تأثیرگذار است.
ارزیابی وضعیت گردن و تصحیح حرکت
ارزیابی وضعیت گردن و بررسی شدت آسیب و التهاب عصبی تا پیدا کردن ریشه دردها از دیگر خدمات درمان سردردهای گردنی است. فیزیوتراپ میتواند علت پیدا شدن این عارضههای گردنی را بررسی کند. در بسیاری از موارد عادات غلط و روش نامناسب موقعیت گردن به علت شرایط شغلی و یا ورزشی دلیل این عارضه هستند. در این صورت میتوانید از فیزیوتراپها برای اصلاح حرکتی و مشاوره جهت تغییر الگوی زندگی و آموزش قرار دادن گردن در موقعیت مناسب استفاده کنید.
فیزیوتراپی مشکلات فک برای رفع سردردهای عصبی
گاهی ریشههای سردردهای شما در مشکلات مفصل فک گیجگاهی قرار دارد. برای رفع اختلالات مفصل فک نیز از تکنیکهای مؤثر فیزیوتراپی استفاده میشود. ماساژ دادن ناحیه مفصل فک و اصلاح حرکتی تا استفاده مناسب از محافظ فک و دهان و… از جمله خدمات فیزیوتراپی مشکلات فک هستند.
بسیاری از مشکلات فک با استفاده از تکنیکهای فیزیوتراپی برطرف میشوند؛ اما گاهاً دامنه این مشکلات آنقدر زیاد است و شدت آسیب ایجاد شده ناحیه مفصل فک آنقدر زیاد است که چارهای جز انجام جراحی نداریم. عمده مشکلات فک از ناحیه مفصل گیجگاهی است که یک نوع مفصل چند قسمتی قرار گرفته میان استخوان فک و استخوان جمجمه است. این مفصل در حین صحبت کردن تا خوردن و آشامیدن و در واقع هر نوع حرکت دهان جابجا شده و به این ترتیب از مهمترین مفاصل بدن است که کاملاً با جریان زندگی روزمره ما در ارتباط است.
علت اختلالات مفصل فک گیجگاهی
خدمات مشکلات فک خصوصاً اختلالات مفصل فک گیجگاهی با بررسی علت ایجاد آن آغاز میشود. به یقین نمیتوان علت واضحی را برای اختلالات مفصل فک معرفی کرد. افراد نیز نمیتوانند حادثه و یا علت خاصی را برای این نوع درد مفصل بیان کنند. اما عموماً ریشههای اختلال مفصل فک از عدم هماهنگی مهرههای گردن با مفصل استخوان فک است. قرار گرفتن نامتوازن فکها روی هم و یا مشکلات دیگر از قبیل عادت به دندان قروچه و یا جویدن چیزهای سخت در طولانی مدت باعث مشکلات فک میشوند. لذا معمولاً فیزیوتراپ با بررسی شدت آسیب به دنبال علتهایی از عادات نامناسب بیمار از جمله رفتارهای بد غذایی و یا ریشههایی دیگر مانند انجام نامناسب جراحیهای دندانپزشکی است. خدمات مشکلات فک برای درمان و تسکین درد چنین عارضهای است.
علایم مشکلات فک (اختلال مفصل فک گیجگاهی)
هر گاه این علایم را در خود دارید، برای معاینه انجام خدمات مشکلات فک (مفصل فک گیجگاهی) اقدام کنید.
1. وجود دردهایی در بخش مفصلی فک و گیجگاهی:
این دردها حین باز شدن بیش از حد دهان زیاد شده و یا در حین جابجایی فک حالتی از تیر کشیدن دارد. موقعیت درد درست در نقطه مقابل سوراخ گوش است.
2. صدا دادن فک حین حرکت دهان:
هر نوع صدا دادن فک حین حرکت دهان با وجود عدم درد میتواند از علایم اختلال مفصل فک گیجگاهی باشد.
3. زنگ زدن و یا گرفتگی گوش:
مشکلات فک مفصل گیجگاهی ممکن است افزایش یافته و باعث التهاب اندامهای داخلی گوش شود. در این صورت فرد بیمار وجود صدای وزوز در گوش را احساس میکند.
4. سرگیجه:
فشار مفصل فک گیجگاهی به اندام داخلی گوش حتی ممکن است باعث سرگیجه شود. سرگیجه از علایم بحرانی و شدت بالای مفصل گیجگاهی است.
5. قفل شدگی فک در حالت باز:
هر نوع محدود شدن دامنه حرکتی مفصل و عدم توانایی باز نگهداشتن دهان و یا عدم توانایی بستن دهان از علایم اختلال مفصل فک گیجگاهی است.
6. سردرد که در نواحی اطراف صورت گسترش پیدا میکند:
سردردهای مزمن از جمله علایم رایج اختلال مفصل فک گیجگاهی هستند. در این صورت بیمار از پیدا شدن دردهایی در کناره صورت که به سمت پیشانی و یا گردن تا پشت سر گسترش پیدا میکند، احساس خواهد کرد.
روشهای فیزیوتراپی برای درمان مشکلات فک
اختلال مفصل فک گیجگاهی نوعی اختلال حرکتی است که در اثر تخریب مفصل و تحت فشار قرار گرفتن استخوان فک ظاهر میشود که با استفاده مناسب از روشهای فیزیوتراپی خدمات مشکلات فک قابل درمان است. فیزیوتراپها با توجه به نوع آناتومی ناحیه فک از تکنیکهای مختلفی برای درمان مشکلات فک استفاده میکنند که به قرار زیر هستند:
1. درمانهای دستی:
بخش مهمی از فیزیوتراپی فک مربوط به تکنیکهای تحریک دستی است. در این روشها از جابهجایی مناسب فک توسط دست فیزیوتراپ برای بهبود حرکت و وادار کردن مفصل به انجام حرکت طبیعی استفاده میکنند.
2. تمرینهای تقویت عضلانی:
فیزیوتراپها با توجه به نوع و شدت آسیب مفصل فک برخی حرکتهای ورزشی و تمرینهای خاص را تجویز میکنند. انجام این حرکتها در تقویت ماهیچههای ضعیف اطراف فک و اصلاح الگوی حرکتی مفصل فکی و در نهایت رفع درد تأثیرگذار هستند.
3. انجام حرکات کششی:
از برخی حرکات کششی خاص برای رفع گرفتگی مفصل فک و بازیابی دامنه حرکتی این مفصل استفاده میشود. انتخاب نوع حرکت و روش انجام آن امری کاملاً تخصصی است که باید زیر نظر فیزیوتراپ انجام پذیرد.
4. الکتروتراپی:
در این روش از ابزارهایی خاص و با استفاده از امواج صوتی و جریانهای الکتریکی جهت بهبود و رفع التهاب عصبی تا درمان اختلال فک استفاده میکنند. این تحریکهای صوتی و یا الکتریکی باعث افزایش جریان خونرسانی به مفصل فک گیجگاهی شده و در بهبود دامنه حرکتی مفصل کاملاً تأثیرگذار است.
5. ماساژ درمانی:
ماساژ یکی از بهترین تکنیکها برای رفع مشکلات فک است. فیزیوتراپها از روشهای خاص ماساژ برای برطرف کردن اسپاسم عضلانی و تقویت بخش مفصل فک استفاده میکنند. ماساژ درمانی اگر چه روشی مؤثر است و در افزایش جریان خونی مفصل فک نقش دارد؛ اما لازم است که با ظرافت و مطابق با تکنیکهای درست و مؤثر انجام پذیرد. این نوع ماساژ بدون آگاهی لازم و مهارت کافی توصیه نمیشود و لازم است که زیر نظر فیزیوتراپ انجام شود.
6. مشاوره جهت اصلاح رژیم غذایی و تغییر سبک زندگی:
بخشی از خدمات فیزیوتراپی فک برای رفع اختلال مفصل گیجگاهی توجه به عادت زندگی بیمار و سعی در برطرف کردن رفتارهای نامناسب است. خوردن غذاهای سخت و یا دندانقروچه از جمله این عادات است. بیمار لازم است نوع غذایی که میخورد را مطابق با مشاوره فیزیوتراپ تدارک ببیند.
خدمات درمان سردرد و مشکلات فک در فیزیوتراپی ماهان
سردردهای مزمن به علت مشکلات عضلانی و یا مفاصل ناحیه گردن و مفصل فک از جمله موارد رایج است که به علت عادات نامناسب و سبک زندگی غلط نمایان شده و به راحتی میتوانند زندگی جاری هر کسی را مختل سازند.
خدمات درمان سردردهای گردنی و یا اختلالات مفصل فک تنها از طریق تکنیکهای مؤثر و کاملاً علمی فیزیوتراپی امکان پذیر است. کلینیک فیزیوتراپی ماهان ارائه دهنده خدمات نوین فیزیوتراپی و با بهرهمندی از فیزیوتراپهای مجرب و باتجربه است که برای هر نوع خدمات درمان سردردهای گردنی و مشکلات فک فعالیت میکند. در این مرکز به تمامی روشهای نوین و علمی فیزیوتراپی فک و گردن دسترسی دارید. در عین حال میتوانید از مشاوره تا بررسی علایم انواع دردهای مفصلی و عضلانی از گروه متخصصین کلینیک فیزیوتراپی ماهان استفاده کنید.