امواج اولتراسوند
اولتراسوند در واقع شکلی از انرژی صوت است که نفوذ عمیقی در بافت های نرم دارد و برای ایجاد گرمای عمقی در بافت های نرم بدن همانند عضلات و تاندون ها و لیگامان ها به کار می رود.
دستگاه اولتراسوند
دستگاه اولتراسوند یکی از تجهیزات درمانی فیزیوتراپیست ها است که عمدتاً از دو بخش تشکیل شده است: بدنه دستگاه و پروب دستگاه. پروب یا سر دستگاه قسمتی است که فیزیوتراپیست در دست گرفته و روی بدن بیمار ژل می کند. در داخل پروب دستگاه کریستالی با خاصیت پیزوالکتریک وجود دارد که در اثر نوسانات جریان الکتریکی ایجاد می شود. نوسان این کریستال باعث ایجاد امواج مافوق صوت یا فراصوت می شود. پروب دستگاه سونوگرافی در شکل زیر نشان داده شده است.
امواج صوتی ایجاد شده توسط دستگاه اولتراسوند پس از ورود به بدن باعث کوچک شدن سلول های بافتی و باز شدن آنها در زیر میکروسکوپ می شود. خاصیت این جریان این است که می تواند به عمق بافت های نرم بدن نفوذ کند، اما نمی تواند به بافت های بسیار متراکم مانند استخوان ها نفوذ کند. در واقع، هرچه قوام بافتی که سونوگرافی روی آن اعمال می شود (مثلاً چربی) کمتر باشد، نفوذ جریان به این بافت عمیق تر خواهد بود. به طور متوسط عمق نفوذ جریان اولتراسوند فیزیوتراپی به بافت های بدن حدود 5 سانتی متر زیر پوست است. شکل زیر نفوذ امواج اولتراسوند به بافت بدن را نشان می دهد.
اثرات درمانی فیزیوتراپی اولتراسوند
اولتراسوند فیزیوتراپی عمدتاً برای دو منظور استفاده می شود: ایجاد گرمای شدید و ایجاد اثرات غیر گرمایی. در ادامه این مقاله، درمان اولتراسوند مورد بحث قرار گرفته است:
با استفاده از سونوگرافی گرمای عمیق ایجاد کنید
گرمای عمیق تولید شده توسط اولتراسوند برای افزایش انعطاف پذیری ماهیچه ها و تاندون های سفت استفاده می شود. به عنوان مثال، اگر در مفصل شانه سفتی دارید، فیزیوتراپ شما ممکن است قبل از انجام درمان دستی یا ورزش درمانی از اولتراسوند استفاده کند تا انعطافپذیری بافتهای اطراف و داخل مفصل شانه را افزایش دهد. در این حالت، سونوگرافی با ایجاد گرمای عمیق به بهبود انعطاف مفاصل شانه شما کمک می کند.
اثرات غیر حرارتی اولتراسوند
اثرات غیر حرارتی اولتراسوند با تولید انرژی در بدن ایجاد می شود. انرژی صدا از طریق انقباض سریع و باز شدن بافتی که وارد می شود، روند ترمیم آسیب سلولی را تسریع می کند. از اثرات غیر حرارتی اولتراسوند نیز می توان برای کاهش تورم مفاصل استفاده کرد. یکی دیگر از کاربردهای اولتراسوند به دلیل اثرات غیر حرارتی آن، تسهیل در نفوذ ژل-داروها به بدن است. ارسال دارو به بدن با استفاده از امواج اولتراسوند را فونوفورز می گویند. از جمله این داروها می توان به پیروکسیکام و ژل دیکلوفناک اشاره کرد که برای کاهش تورم و درد استفاده می شوند. لازم است بدانید که داروهایی که به صورت پماد هستند با سونوگرافی وارد بدن نمی شوند. در واقع استفاده از پماد مانعی برای عبور جریان اولتراسوند در بدن است. برای انجام فونوفورز داروها استفاده از ژل طبی همراه با ژل مخصوص دستگاه سونوگرافی ضروری است.
ژل اولتراسوند
ژل اولتراسوند یک ژل بی رنگ و بی بو است که عمدتاً از آب تشکیل شده است. خود ژل اولتراسوند اثر درمانی ندارد اما لازم است جریان بدن را به داخل بدن منتقل کند تا بدون استفاده از آن جریانی به بدن شما وارد نشود. بنابراین هنگام استفاده از سونوگرافی استفاده از ژل ضروری است.
برخی از مشکلاتی که با اولتراسوند درمان می شوند شامل:
- التهاب تاندون (تاندونیت)
- آرتروز
- سینوزیت مزمن
- خشکی و محدودیت حرکت مفصل
- آسیب های رباط ها و لیگامان ها
- کشیدگی، آسیب دیدگی و اسپاسم یا گرفتگی عضلانی
بیمار هنگام استفاده از سونوگرافی چه احساسی دارد؟
با درمان اولتراسوند، ابتدا ژل اولتراسوند روی بدن شما قرار می گیرد. خوب است بدانید که تنظیم پارامترهای دستگاه یک کار خاص است و برای هر جلسه درمانی و برای یک بیماری خاص متفاوت است. پس از تنظیم پارامترهای دستگاه، فیزیوتراپیست سنسور (سر) دستگاه را روی بدن بیمار، یعنی محلی که درمان انجام می شود، قرار می دهد. سپس سنسور دایره ای ابزار را با حرکت دایره ای به موقعیت مورد نظر حرکت می دهد.
ممکن است در طول سونوگرافی چیزی احساس نکنید. گاهی اوقات، ممکن است گرمای خفیف یا درد مبهم را در محل آسیب احساس کنید.
خطرات سونوگرافی
سونوگرافی فیزیوتراپی معمولا یک روش درمانی ایمن و بی ضرر است. البته شرایطی وجود دارد که بهتر است از سونوگرافی استفاده نکنید. فیزیوتراپیست هنگام استفاده از سونوگرافی با موارد منع مصرف و احتیاط ها آشنا است و در آن موارد از سونوگرافی استفاده نمی کند. موارد منع سونوگرافی شامل موارد زیر است:
- نواحی مبتلا به بدخیمی (سرطان)
- روی چشم ها
- نواحی که فلز در داخل بدن وجود دارد
- ناحیه لگن خانم ها باردار
- روی صفحات رشد استخوانی کودکان
عوارض اولتراسوند
همانند سایر درمان های تخصصی لازم است که اولتراسوند توسط متخصص آن یعنی فیزیوتراپیست اعمال شود. استفاده نادرست از این دستگاه می تواند سبب ایجاد عوارضی مانند التهاب پریوست استخوان یا سوختگی عمیق شود. ما در کلینیک فیزیوتراپی ماهان با علم به مزایا و معایب این روش، بهترین راهکار را به شما پیشنهاد میدهیم و با اختصاص دادم فیزیوتراپیست تخصصی این رشته، شما را تا رسیدن به درمان کامل همراهی میکنیم.